Home » Geen categorie » Innerlijk kind, Wat is dit nou eigenlijk?

Innerlijk kind, Wat is dit nou eigenlijk?

Het innerlijk kind, Wat is dit nou eigenlijk?
Het innerlijk kind…vaak hoor je in therapie het woord innerlijk kind.
Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld?
In onze jeugd hebben we veel meegemaakt aan leuke en minder leuke dingen. We zijn gevormd door onze opvoedingen wat we daar hebben geleerd en hebben meegekregen aan normen en waarden, overtuigingen, maar ook de vervelende situaties of trauma’s. Om deze ervaringen als oorspronkelijke kind (onbeschreven blad) te overleven gaat het kind zich aanpassen en beschermt zich door een schild, masker of verdedigingsmechanisme aan te nemen.
Dit masker gaat over het werkelijke speelse en zuivere vorm van het kind heen.
We spreken dan niet meer over het speelse kind maar er ontstaat een gekwetst kind.
Wanneer we het in therapie of coaching over “het innerlijk kind” hebben hebben we het eigenlijk altijd over het gekwetste kind in ons. Dit gekwetste kind dragen wij als volwassenen in ons mee. In situaties waar we geconfronteerd worden met pijn, verdriet, trauma heeft het kind in ons geleerd om dan te reageren op een bepaalde manier. De uiting en reactie van het innerlijk kind is bij ieder anders. Het kind in ons wil gezien, gehoord, en gevoeld
worden. En dan wel vooral…door onszelf.
Door het innerlijk gekwetste kind in ons aandacht te geven vanuit zachtheid en liefde kan dit kind helen. En kunnen we het masker afleggen en komen we in contact met het werkelijke oorspronkelijke kind in ons.
In de praktijk hoor ik vaak mensen zeggen ik weet niet meer wie ik werkelijk ben?
Wat we dan bedoelen is wie zijn we zonder dat masker, de aanpassing, of verdediging?
In mijn praktijk zijn er verschillende vormen hoe we het innerlijk kind in onszelf kunnen uitnodigen. (horen, zien en voelen) en kunnen helen.
Diep van binnen is er altijd het verlangen om jezelf te vinden, om weer thuis te komen bij jezelf.

Hoe herken ik dat het gekwetste innerlijk kind nog steeds mijn leven leidt?

Ondanks dat je dus volwassen bent, is er ook altijd nog een deel in jou dat altijd kind zal blijven. Dit kinddeel is het deel waarin gevoelens, herinneringen en ervaringen uit je jeugd is opgeslagen. Je huidige gevoelens, je gedrag, je problemen of klachten staan rechtstreeks in verband met bepaalde ervaringen en indrukken die je hebt opgedaan in je kindertijd. Situaties in het nu kunnen gevoelens en emoties van vroeger activeren. Als je dit deel niet kent, geen contact hebt met jouw innerlijke kind, dan zul je onbewust je leven door dat deel in jou laten leiden.

Het gekwetste kind kun je herkennen op verschillende manieren, zoals: veel emotionele lading en emotionele uiting, irrationeel zijn, overreageren,  dingen persoonlijk nemen en opvatten, sterke oordelen over jezelf hebben en het veroordelen van anderen, schaamte, dagdromen, dialogiseren etc.

Hoe kan ik uiteindelijk dan meer op een volwassen manier reageren?

Als kind heb je manieren gevonden om maar niet te voelen. Het is belangrijk om dit onbewuste deel  bewust te krijgen. Dus door het kind in jezelf te voelen, vragen te stellen, te accepteren en lief te gaan hebben,  kun je de beperkende overtuigingen en overlevingsstrategieën ontdekken.  Dan kun je kijken als volwassene: zijn deze strategieën en overtuigingen  nu nog nodig? Klopt dat nog? Wat kan ik nu wel, wat ik toen niet kon?

 

Je hoeft niets te veranderen, je hebt nu, als volwassene, een keuze.

Werken met het innerlijke kind, is jezelf weer leren her-inneren. Je ware zelf kun je vergeten zijn, maar het is niet verdwenen. Het gaat eigenlijk om het terugvinden van jezelf.

De methoden die ik in mijn praktijk gebruik zijn: De weg naar vrijheid. Het fundament in ontwikkeling. Terug naar je kern met het enneagram door het uit-eiken. Voices dialogue,

Interesse meld je aan via het contactformulier.

1 thought on “Innerlijk kind, Wat is dit nou eigenlijk?”

  1. Joanne schreef:

    Prachtig, helder geschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *