Home » Enneatypes

Persoonlijkheidstypes

Persoonlijkheidstype 1. De perfectionist.

De Perfectionist is een hardwerkend, energiek mens die alles goed wil doen.  Alles kan altijd beter in hun ogen! Ze zien altijd gelijk wat niet deugt. Alles wat niet goed is moet verbetert worden de perfectionist is dan ook wereldverbeteraar. De Perfectionist functioneert het best als er voldoende structuur en orde is. Structuur geeft perfectionist overzicht en is de basis van waaruit gewerkt en geleefd kan worden. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kunt op ze rekenen.
Wat ze beloven doen ze! Hoewel de perfectionist rustig en kalm over kan komen, kan het van binnen echter het tegenovergestelde zijn. Gevoelens als boosheid en woede worden onderdrukt en opgestapeld.  Deze kunnen als een explosie van woede naar boven komen. De perfectionist wordt sterk gedreven door een innerlijke criticus. Een stem die hem steeds influistert wat goed is en niet goed is. Ze kunnen streng en kritisch naar anderen zijn, maar het meest kritisch en eisend zijn ze toch naar zichzelf.
Het is een zelfstandig mens die accuraat, nauwkeurig en precies werkt en je hoeft ze niet te controleren. Ze hebben oog voor detail en kunnen de puntjes op de i zetten. 

Sleutel tot verandering: leer leven met imperfectie.
Een ontwikkelpunt voor de perfectionist is om het contact op te zoeken met zijn impulsievere kant en zichzelf lief te hebben zoals hij is.
Optimisme kan hem helpen bij verandering en maakt dat hij flexibeler om kan gaan met verschillende situaties. Dit geeft hem vertrouwen en een positief resultaat.

Persoonlijkheidstype 2. De helper

De helper is een echt mensen mens. Hij is oprecht, ondersteunend, begripvol en behulpzaam. De focus ligt op gevoelens en verbondenheid. Ze hebben het hart op de goede plaats. Doordat hij een goed inlevingsvermogen heeft en zichzelf goed kan verbinden met de ander voelt de helper feilloos de behoeften van de ander aan. Hij is altijd op het juiste moment aanwezig wanneer de ander iets nodig heeft. Ik benadruk ander want hij vindt het erg moeilijk om aan te geven wat hij zelf nodig heeft. Hij kan zich dan ook prima aanpassen. Wanneer de helper gekrenkt wordt in zijn trots dan kan het dramatisch, manipulatief  of woedend worden. Het is een gezellig, sociaal en enthousiast mens die graag klaar staat om een compliment te geven of ondersteunend te zijn.  De motivatie van hem is om geliefd te zijn. Hij zoekt goedkeuring en genegenheid door in de behoefte van de ander te voorzien. Hierdoor wordt afwijzing vermeden. De invloed op anderen geeft hem een gevoel van eigenwaarde.Hij heeft een groot netwerk met veel vrienden en hij kan beter geven dan ontvangen. Hij kan heel goed de tweede viool spelen. Ze willen best op de achtergrond staan en hoeven niet zo nodig in de spotlights te komen. Maar ze verwachten wel een schouderklopje van degenen die de eerste viool speelt voor wat ze hebben gepresteerd. Ze genieten ervan als de ander succes heeft. 

Sleutel tot verandering: leer van jezelf te houden.
Een ontwikkelpunt voor de helper is het leren kennen van zijn eigen behoeften. Vraag jezelf af of je anderen wilt helpen om jezelf trots te kunnen voelen of omdat ze werkelijk je hulp nodig hebben. Leer ontvangen in plaats alleen maar te geven.

Persoonlijkheidstype 3. De winnaar

De winnaar is een energiek persoon die weet wat hard werken is. Hij zorgt dat de taak afkomt, ook al moeten hij tot in de late uren door. Een winnaar is een workaholic Stress en burn-out kan hier een gevolg van zijn. Een winnaar is een kei in doelen stellen. Hij stelt zichzelf en anderen een doel en dit doel zal behaald worden. Als het niet linksom kan dan gaat hij  rechtsom. Hij is een succesvol zakenmens. Hij staat vaak aan de top van een bedrijf , omdat hij nooit opgeeft. Hij is positief ingesteld omdat hij altijd nieuwe mogelijkheden ziet. Hij is charismatisch en een tikkeltje arrogant. Hij ziet er altijd netjes en verzorgd uit en draagt vaak merkkleding. Hij is dol op mooie dingen zoals dure autos’s of gadgets. Aan deze  IJdelheid verleent hij zijn identiteit. De winnaar is resultaat gericht, dit maakt dat alle aandacht naar de prestatie gaat zodat hij niet hoeft te voelen en dat Presteren in zijn gedachten verbonden is met waardering. Hij kan goed met anderen opschieten en lijkt sociaal, maar hij  handelt vaak autonoom. Het is dan ook meer individualist dan teamspeler

Sleutel tot verandering: leer je eigen authenticiteit omarmen.
Een ontwikkelpunt voor de winnaar is om rust te nemen om de emoties naar boven te laten komen. Weet wanneer je moet stoppen met werken en realiseer je dat je eigenlijk wegloopt voor je ware gevoelens. Maak keuzes op basis van je gevoelens en niet op basis van wat ze je opleveren.

Persoonlijkheidstype 4. De romanticus

De romanticus is een gevoelsmens die alles diep en intens ervaart. Een kwaliteit is zijn betrokkenheid.  Hij helpt dan ook graag zijn  vrienden omdat hij hun pijn en verdriet feilloos aanvoelt. Hij kan ook dramatisch zijn met de extreme hoogten van geluk en de diepe dalen van verdriet. Dit maakt dat hij last kan hebben van stemmingswisselingen. De romanticus is een creatief persoon die houdt van schoonheid en originaliteit. Deze schoonheid vindt hij  bijvoorbeeld in de natuur, waar hij intens van kan genieten. Door zijn emoties te verbinden met zijn  creativiteit brengt hij vaak de mooiste kunst tot stand. Denk hierbij aan verschillende kunstvormen als dichten, schilderen of muziek. De originaliteit en creativiteit is vaak ook zichtbaar aan zijn kleding. Hij  kleed zich vaak anders dan anderen. Hij wil uniek zijn en heeft een unieke levensstijl. Een Romanticus heeft de drang om zichzelf te begrijpen. Hij volgt dan ook vaak cursussen, workshops of opleidingen om inzicht te krijgen in zichzelf. De aandacht gaat vaak uit wat hij mist in het leven en niet wat hij heeft. De romanticus is voortdurend opzoek naar de onvoorwaardelijke liefde. In de liefde is het een aantrekken en afstoten. Zo blijft hij zoeken naar de  prins op het witte paard.

Sleutel tot verandering: leer evenwichtig te worden.

Een ontwikkelpunt voor de romanticus is te leren om objectiever te kijken. Laat je niet meeslepen met de emoties en schep orde en structuur in je leven. Maak een to do lijst en ga fysieke activiteiten ondernemen.  

Persoonlijkheidstype 5. De waarnemer

De waarnemer is een echte denker. Hij wil alles begrijpen en weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Het begrip om alles te willen begrijpen is een behoefte voordat hij in actie komt. De waarnemer denkt na over zijn antwoord. Hij denkt voor hij spreekt. Hij trekt zich vaak terug in zijn eigen gedachtenwereld. Het terugtrekken in zijn eigen gedachten wereld zorgt voor veiligheid. Verbinding met anderen vermijd de waarnemer omdat hij niet geclaimd of overspoeld wil raken. En omdat hij het moeilijk vind om geconfronteerd te worden met emoties. Hierdoor is hij meer toeschouwer dan dat hij actief meedoet met het leven. Hij is objectief, nieuwsgierig, analytische, helder en innovatief. Het is een goede observator die met zijn analytische kwaliteiten de vinger op de zere plek legt. Hij heeft het nodig om dingen te onderzoeken, zich te laten informeren, uit te pluizen, verdieping te zoeken in de kennis.  Hij is in zichzelf gekeerd en werkt graag alleen. Eigen tijd en vrijheid is belangrijk voor hem. De waarnemer is onafhankelijk en rustig en is een rots in de branding. Omdat hij emotioneel niet snel uit evenwicht raakt.

Sleutel tot verandering: leer te weten vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Maak contact met anderen.

Een ontwikkelpunt voor de waarnemer is het mogen ervaren van zijn gevoelens. De waarnemer mag leren te ontspannen om de balans te kunnen ervaren tussen het hoofd en het hart. Trek je niet terug in je denkwereld maar ga de verbinding aan met anderen zo maak je meer deel uit van het leven. 

Persoonlijkheidstype 6. De loyalist

De loyalist is sociaal, trouw, praktisch en energiek. Hij heeft een sterke verbeeldingskracht en een rijke fantasie. Hij is alert om wat er om hem heen gebeurt en is gericht op veiligheid en zekerheid. Zekerheid vindt hij  in de regels en de structuur. Hij is gebaat bij een duidelijke leiding omdat dit ook duidelijkheid en zekerheid geeft. En heeft dan ook een scherpe vraagstelling om duidelijkheid te creëren voor hem zelf. Een loyalist kan last hebben van teveel keuzes hij gaat twijfelen en dit brengt dan onzekerheid met zich mee. Zijn loyaliteit en trouw is groot en gaat naar zijn familie, vrienden en collega’s. Dit geeft hem bescherming en veiligheid. Wanneer de loyalist zich veilig en vertrouw voelt is het een gezellig en sociaal mens die in de groep waarin hij verkeert veel plezier brengt met zijn humor. Zijn plichtmatigheid gaat boven alles. Het is een hardwerkend mens die verantwoordelijkheid neemt voor de opdrachten die hij te doen heeft. Vanuit duidelijkheid, structuur en overzicht kan je op hem rekenen. Hij komt zijn beloften na. Dit verwacht hij ook van anderen. Wanneer anderen niet doen wat ze zeggen dan kan er wantrouwen ontstaan. En wantrouwen geeft onveiligheid en angst. 

Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Laat je niet leiden door angst of onzekerheid.

Een ontwikkelpunt voor de loyalist is om geloof en vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen. Daarnaast niet twijfelen maar keuzes maken. Het helpt de loyalist om de verlammende waakzaamheid los te laten, leren te vertrouwen en positiever in het leven gaan staan.

Persoonlijkheidstype 7 de avonturier

De avonturier is van nature een optimist en zit boordevol plannen en ideeën en houdt graag alle opties open. Hij is speels, enthousiast, avontuurlijk, creatief, nieuwsgierig en spontaan. Hij kan de zaken rationaliseren en idealiseren en ziet het leven van de zonnige kant. Het leven is een groot feest en daar wil hij van genieten. Hij richt zich op mogelijkheden en vermijdt onaangename gebeurtenissen. Als hij iets niet leuk vindt, verliest het zijn aandacht en is hij in zijn hoofd bezig om zo snel mogelijk te kunnen ontsnappen. Hij is flexibel en heeft geen moeite om meerdere taken uit te voeren en tegelijkertijd het overzicht te behouden. Met problemen weet hij niet goed raad en zal er alles aan doen om iemand te helpen of op te vrolijken. Hij is een snelle denker die ideeën van mensen en informatie samenbrengt. Hij is snel afgeleid en al bezig met een ander plan, terwijl het eerste plan nog niet is afgewerkt. Het afmaken en uitwerken van plannen is dan ook lastig voor hem. Hij kan ook overdrijven en maakt situaties altijd mooier, groter dan ze zijn. Hij weet anderen te enthousiasmeren en is een goede netwerker. Hij heeft een hekel aan autoriteit en regeltjes die hij moet opvolgen. Dit voelt als begrenzing van zijn vrijheid en mogelijkheden. 

Sleutel tot verandering: Laat soberheid toe en maak verbinding met emoties van jezelf en/of anderen.

Een ontwikkelpunt voor de avonturier is om keuzes te maken. Blijf achter je keus staan, maak dingen af en neem er verantwoordelijkheid voor.  Neem ook de tijd en de ruimte om je gevoelens en of problemen te onderzoeken en vlucht hiervan niet weg. 

Persoonlijkheidstype 8 De baas

De baas is direct, krachtig, energiek en onafhankelijk. Hij handelt op basis van zijn intuïtie en beschikt over een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hij is moedig en loopt niet weg voor confrontatie’s of problemen. Hij straalt een enorme kracht en strijdlust uit die hij gebruikt om dingen voor elkaar te krijgen. Hij weet wat hij wil en maakt dit ook duidelijk zodat je gelijk weet wat je aan hem hebt. Deze directheid kan hard overkomen. Het geeft duidelijkheid en ze draaien ergens niet om heen. Hij heeft er een hekel aan als mensen met een omweg ergens over willen praten. Hij wantrouwt onechtheid en kan anderen dan ook wantrouwen totdat het tegendeel bewezen wordt. Hij vertrouwt enkel diegenen die het vertrouwen waard is en het bewijs daarvoor geleverd heeft. Hij wil eerlijk en betrouwbaar te zijn. Hij heeft een sterke eigen wil en mening en neemt graag de leiding. Hij laat zich niet door anderen beheersen. Hij is een zwart wit denker. Macht en controle zijn dan ook belangrijk voor hem. Zijn zachte tedere kant wordt zichtbaar voor diegenen waar hij intense gevoelens voor heeft. Voor familie en vrienden is hij een rots in de branding. 

Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en anderen laat de controle los en neem tijd voor ontspanning en rust.

Een ontwikkelpunt voor de baas is dat de dingen niet zwart of wit zijn.  Sta open voor de mening van anderen en laat de controle los. Maak contact met je kwetsbaarheid en leer je zwakheden te accepteren. 

Persoonlijkheidstype  9. De bemiddelaar

De bemiddelaar is geduldig, diplomatiek en bescheiden. En is doorgaans positief ingesteld. Leven en laten leven is zijn uitgangspunt.  Hij is gefocust op harmonie wanneer de harmonie verstoort wordt raakt de bemiddelaar uit evenwicht en zal hij er alles aan doen om de harmonie weer te herstellen. Hij kan goed luisteren dit maakt dat mensen het fijn vinden om met hem om te gaan. Hij wordt gewaardeerd door zijn balans en  heeft een kalmerend effect zo weet hij onrust te verminderen. Zijn mening wordt dan ook gerespecteerd en als waardevol ervaren. Hij vergeet nog wel eens zichzelf en schikt zich naar anderen. Hij is intuïtief en invoelend en weet wat de ander nodig heeft. Hij is  bescheiden en hoeft niet zo nodig op de voorgrond. Op de achtergrond kan hij zijn eigen rust en ruimte creëren en blijft alles in harmonie. Het is voor dit type soms lastig om te weten wat zijn eigen identiteit is en wat hij zelf wil. Hij kan zich in verschillende standpunten inleven, en toont hiervoor begrip. Dit maakt dat hij besluiteloos wordt. Aan de ene kant kan hij zich goed ontspannen en aan de andere kant kan hij ook heel energiek zijn. Hij heeft moeite om te starten maar als hij eenmaal is gestart, blijft hij doorgaan. De bemiddelaar wordt niet graag onder druk gezet.

Sleutel tot verandering: Leer actief aanwezig en betrokken te zijn, ga confrontatie’s en conflicten niet uit de weg en leer accepteren.

Een ontwikkelpunt voor de bemiddelaar is om zich af te vragen wat hij zelf wil en daar dan ook voor gaan! Trek je niet terug maar kom fysiek in beweging dit geeft je meer energie. Ga conflicten niet uit de weg en  kom uit voor je mening.