Home » Enneatypes

Persoonlijkheidstypes

1. De Perfectionist. De perfectionist is kritisch naar zichzelf en anderen. Hij is bang om fouten te maken en is niet gauw tevreden. Gericht op perfectie, zeer georganiseerd, en houdt van regels en structuur. ‘Eenen’ onderdrukken hun woede. Sleutel tot verandering: leer leven met imperfectie.

2. De Helper. Deze is gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm. Ze hebben het hart op de goede plaats. Ze offeren zich voor anderen op en weten wat een ander nodig heeft, maar niet wat ze zelf nodig hebben. Diep van binnen voelen tweeën een gevoel van eenzaamheid. Sleutel tot verandering: leer van jezelf te houden.

3. De Winnaar. Deze is gericht op succes, is ambitieus, charmant, enthousiast en hecht aan status. De winnaar kan goed leiding geven en verliest nooit het doel uit het oog, wil altijd winnen. Diep van binnen is dit type bang om te falen. Sleutel tot verandering: leer je eigen authenticiteit omarmen.

4. De Romanticus. Deze is zeer gevoelig, creatief, zelfbewust, eerlijk en meelevend.
Is onderhevig aan wisselende stemmingen. Gevoelens van anderen lijken eigen gevoelens. De romanticus wil graag uniek zijn. Sleutel tot verandering: word je bewust van je ware zelf en wees tevreden in het hier en nu. Leer evenwichtig te worden.

5. De waarnemer. Deze houdt emotioneel afstand en manifesteert zich als intellectueel in een ivoren toren. Is alert, rustig, onafhankelijk, wijs en analytisch. Geeft niet om kleding of imago. Alles draait om kennis.
Sleutel tot verandering: leer te weten vanuit je hart in plaats vanuit je hoofd. Maak contact met anderen.

6. De Loyalist. Deze is plichtsgetrouw, maar wordt geplaagd door twijfels. Is hardwerkend, betrouwbaar, gezellig en verantwoordelijk. Heeft bevestiging nodig en is vaak angstig. Zoeken zekerheid.
Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Laat je niet leiden door angst of onzekerheid.

7. De Avonturier. Deze is optimistisch, spontaan, praktisch en heeft een stimulerende
persoonlijkheid. Is heel productief en is een charmeur die het avontuur opzoekt. Is gek op uitdagingen en heeft weinig last van problemen. Is gulzig en wil veel, maar maakt dingen niet af. Sleutel tot verandering: Laat soberheid toe en maak verbinding met emoties van jezelf en/of anderen.

8. De Baas. Deze is krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen.
Wil graag controle houden over situaties en over zichzelf. Heeft e
en klein hartje en zorgt ervoor dat anderen niet te dicht bij komen. Kwetsbaarheid en onmacht laat deze niet graag zien. Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en anderen. Laat controle los. Neem tij
d voor ontspanning en rust.

9. De Bemiddelaar. Deze is vriendelijk en luistert naar anderen.
Is stabiel, spiritueel, begripvol, attent, geduldig en een vredestichter. Conflicten en
confrontaties worden het liefst vermeden. Wil graag harmonie. Sleutel tot verandering: Leer actief aanwezig en betrokken te zijn. Ga confrontatie’s en conflicten niet uit de weg. Leer accepteren.

Enneagramkaart